Istoricul schimbului internaţional de elevi cu
DRIEVULDIGHEIDSCOLLEGE din Leuven, Belgia
În anul 1994 profesorul Johan Deputer, membru al unui grup din Belgia venit în România pentru realizarea unor proiecte în satul Tăut, a făcut, la invitaţia tinerei profesoare de limba engleză, Ileana Kovacs, o vizită la Liceul Teoretic Salonta – numele de atunci al colegiului. Aici i-a întâlnit, printre alţii, pe profesorii Boeriu Angela şi Boeriu Romulus şi au discutat despre posibilitatea realizării unui schimb de experienţă, la nivel de şcoală, între Liceul Teoretic Salonta şi DRIEVULDIGHEIDSCOLLEGE din Leuven, Belgia, unde Johan Deputer preda în acel timp limba engleză.
Ideea s-a concretizat anul următor, 1995, când un grup de elevi din Belgia, condus de Johan Deputer şi Rik Convents, profesor de istorie, au făcut o vizită de o săptămână în Salonta. Aceştia au fost cazaţi în familiile unor elevi ai liceului nostru şi au participat la activităţi şcolare şi extraşcolare organizate la nivel de liceu de Boeriu Angela şi Boeriu Romulus – participare la ore, discuţii cu elevii din Salonta, programe artistice, excursii etc.
În anul care a urmat elevii care i-au găzduit pe belgieni au fost invitaţi în Belgia, împreună cu profesorii care au organizat activităţile din România, pentru continuarea schimbului interşcolar început. Acolo au fost organizate activităţi similare celor desfăşurate la Liceul Teoretic Salonta astfel încât elevii din Salonta au putut să observe ce au în comun şi prin ce se deosebesc sistemele de învăţământ din cele două ţări.
Deoarece, atât în Leuven cât şi în Salonta, acest schimb de elevi a fost considerat un succes, el a continuat şi în anii următori, fără excepţie.
În anul 1998 Johan Deputer, transferându-se la altă şcoală, a fost înlocuit de profesorul de matematică Bart Brocatus iar începând cu anul 2006 Rik Convents ieşind la pensie a fost înlocuit cu profesoara de religie Hilde van Wichelen. La ultimele două schimburi în locul lui Bart Brocatus a însoţit elevii profesorul de limba engleză Kurt Beynen.
Până în anul 2004 elevii colegiului se duceau în Belgia din doi în doi ani iar în anii intermediari era rândul celor din Belgia să viziteze colegiul nostru. Din anul 2004 schimbul s-a intensificat, astfel că în fiecare an, primăvara, vin elevii din Belgia în vizită iar toamna, în septembrie, elevii din Salonta vizitează colegiul din Belgia.
În aceste schimburi interşcolare peste 250 de elevi ai colegiului nostru precum şi 10 profesori au putut să viziteze colegiul similar din Belgia, oraşele Leuven, Brugge, Bruxelles şi litoralul belgian al Mării Nordului. Mulţi profesori ai colegiului au fost implicaţi în organizarea activităţilor prilejuite de vizitele belgienilor iar în ultimii anii profesorii Iancău Erika şi Iancău Adrian au fost cooptaţi pentru organizarea schimburilor anuale de elevi.
Multe familii din Salonta implicate în acest proiect păstrează relaţiile cu familiile din Belgia. Vizitele în Belgia şi activităţile organizate în comun cu elevii şi profesorii din Belgia au fost de mare ajutor tuturor participanţilor, elevi şi profesori, pentru integrarea lor în comunitatea europeană, pentru înţelegerea aspectelor bune şi a celor care trebuie îmbunătăţite în învăţământul european şi a celui românesc.
Prof. Romulus Boeriu
SCHIMB DE EXPERIENŢĂ ROMÂNIA – MOLDOVA
Scop: stabilirea şi dezvoltarea unui cadru de colaborare didactic şi interculturalîntre instituţiile de învăţământ preuniversitar din municipiul Chişinău, Republica Moldova şi judeţul Bihor, România.
Obiective:
• schimb de experienţă între cadre didactice şi elevi;
• iniţierea unor proiecte comune destinate elevilor şi cadrelor didactice din ambele ţări;
• cunoaşterea unităţilor şcolare, precum şi a monumentelor istorice din România şi Moldova.
Activităţi desfăşurate în Republica Moldova• Vizite în unităţi şcolare:
- Întâlniri cu factori de decizie din învăţământul moldovean : directori de şcoli, reprezentanţi din partea inspectoratelorşcolare;
- Dezbateri pe teme de actualitate în cadrul orelor de consiliere;
- Organizarea excursiilor de cunoaştere a istoriei, culturii şi tradiţiilor naţionale: Orheiul Vechi;
- Vizitarea unor obiective istorice şi culturale: Muzeul naţional de istorie, Muzeul figurilor de ceară, Palatul sindicatelor, Piaţa Marii Adunări Naţionale, Opera.
Activităţi desfăşurate în România
- Vizite în unităţi şcolare: Liceul Agricol, Şcoala cu clasele I-VIII „Arany Janos”;
- Organizarea excursiilor de cunoaştere a istoriei, culturii şi tradiţiilor naţionale: Peştera Urşilor, Stâna de vale, Oradea, Băile Felix;
- Vizitarea unor obiective istorice şi culturale: Muzeul „Arany Janos”, Salonta, Muzeul de istorie şi arheologie, Oradea.
Prof. Dr. Adriana Foltuţ
Ultima actualizare 22.02.2016