Istoric

Istoricul Colegiului Național din Salonta.

Începuturile liceului sunt legate de hotărârea Consiliului orășenesc din 2 decembrie 1903 prin care se decide înființarea liceului, în condițiile în care de 200 de ani funcționa ca școală generală. Din 49 de consilieri, 39 au dat vot favorabil, în ideea dezvoltării intelectuale, demografice si financiare a orașului. Propunerea consilierilor a fost susținută de alte 46 de localități limitrofe. În 16 martie 1904, în ședința de primăvară a Consiliului județean a fost aprobată hotărârea Consiliului salontan.

Carte Centenar – 2009

Solicitarea județului nu putea fi refuzată de guvern, deoarece în județ funcționau doar două licee, și acelea confesionale, la o populație de peste 500 000 de locuitori, scria în Ziarul salontan din 20 martie 1904 prof. dr. Móczár József , indicând și delegația care a prezentat cazul în fața guvernului.

Primul liceu de stat al județului Bihor a fost înființat în toamna anului 1907, iar clădirea instituției a fost finalizată doi ani mai târziu. Proiectantul acesteia este Székely László, un arhitect originar din Salonta.

Următorul moment important în istoria liceului îl reprezintă anul 1919, când în instituție au funcționat atât clase de secția română, cât și clase cu predare în limba maghiară. De asemenea, după 1919 apare ideea de a reporni gimnaziul, care, la început, din motive de lipsa de spațiu, a funcționat în cadrul liceului.

În 1922 se înființează internatul și cantina care asigură afluența copiilor din împrejurimi și influențează schimbarea compoziției sociale a populației școlare.

Școala ajunge la un impas în 1931, apărând pericolul desființării, fiind retrogradat la gimnaziu în 1932, când funcționa sub numele de „Carol al II-lea”. Astfel a funcționat până în 1937, când au reapărut clasele superioare, iar un an mai târziu liceul se transforma în școala cu profil agricol, dar fără prea mare succes.

Instituției i s-a schimbat des profilul si denumirea până în 1941 când a devenit școala de stat regală, luând pentru prima data numele „Arany János”. De la sfârșitul războiului, timp de trei ani a fost gimnaziu româno-maghiar.

În urma reformei învățământului din 1948 se organizează în actualul local o școală profesională cu profil agricol, care a pregătit tractoriști, orezari și tineri pentru meserii legate de îmbunătățiri funciare.

Din 1955 a funcționat din nou ca liceu teoretic, schimbându-i-se des numele, iar din 1978 a fost transformat în liceu industrial.

Începând cu anul 1996 devine liceu teoretic cu clasele 1-12, iar din anul 2007 este Colegiul National „Arany János”.

Începând cu anul școlar 2012-213, colegiul are doar clase cu predare în limba română.

În urma hotărârii Consiliului Local, din septembrie 2013 școala noastră poartă denumirea de Colegiul Național „Teodor Neș”.

prof. Zoe Nagy, prof. dr. Ile Erzsébet