Articole, informatii

Pregăteşte-te să studiezi în străinătate!

Primul pas ar trebui să fie alegerea universităţilor şi programelor de studiu la care vrei să aplici. Porneşte iniţial de la domeniile tale generale de interes şi de la ţările în care ţi-ai dori să studiezi. Dacă nu eşti sigur ce opţiuni ai la dispoziţie, serviciul de consiliere gratuită EDMUNDO poate fi un punct de pornire. Pe site-ul EDMUNDO poţi obţine în doar câteva minute o listă personalizată cu programe, pornind de la ţările şi domeniile care te interesează. Acesta poate fi un moment bun pentru a analiza variantele disponibile şi din perspectiva costurilor pe care le implică studiul în străinătate. Ţi-ar putea fi de ajutor în acest punct şi experienţele celor care studiază deja în străinătate: EDMUNDO îţi oferă, pe space.edmundo.ro, o platformă în care să interacţionezi cu actuali studenţi internaţionali.

Atunci când ai luat o decizie asupra destinaţiilor de studiu care te interesează, poţi trece la a-ţi construi aplicaţia. E important să începi să lucrezi la dosarul tău din timp: va fi nevoie să obţii documente precum foaia ta matricolă sau scrisori de recomandare de la profesori; va trebui să dai un test de cunoaştere a limbii engleze, dacă nu ai deja o diplomă care să ateste acest lucru; şi va trebui să lucrezi la eseul tău personal, prin care vei convinge universitatea care te interesează că eşti un student potrivit pentru ea. Un consilier EDMUNDO te poate ajuta în mod gratuit să-ţi pregăteşti aplicaţia, fie că este vorba de a te asigura că dosarul tău este complet sau de a avea siguranţa că eseul tău personal va fi cu adevărat convingător.
Fii atent şi la termenele-limită: în Marea Britanie poţi aplica pentru programe de licență până în 15 ianuarie; în Danemarca până în 15 martie; în Olanda până în luna iunie. Chiar şi acolo unde termenele nu sunt la fel de restrictive, e bine să te grăbeşti să-ţi trimiţi dosarul, pentru a fi sigur că programul care te interesează mai are locuri disponibile. Dacă acum ești clasa a XII- a, atunci vom căuta pentru tine, în țările menționate anterior, programele care și acum au mai rămas deschise pentru aplicații deși termenele au trecut termenele limită menționate anterior.
Iar, după ce dosarul tău va fi acceptat, va trebui să începi să te pregăteşti pentru anii tăi de studenţie în străinătate. Va fi momentul pentru a începe să-ţi cauţi cazare şi a-ţi planifica mutarea în străinătate. Din nou, experienţele celor care studiază deja în străinătate ţi-ar putea fi de folos – iar EDMUNDO îţi va oferi şi sansa de a-i cunoaşte pe viitorii tăi colegi români de la universitatea pe care ai ales-o.
Dacă vrei să vorbim despre opţiunile tale de studiu în străinătate poţi contacta profesorul tău colaborator din liceu sau ne poţi scrie la adresa anca.gilca@educativa.ro sau poţi suna la numărul 0758.815.034.

Lasă un răspuns